OGNIR til sølu/leigu

Ognir í Vestmanna til sølu


BYGDARRÁÐSFUNDIR

Fundarbók frá 25.02.2020

LÝSINGAR

-


Røða í sambandi við drotningavitjan

25.08.2010

Niðanfyri verður røðan endurgivin, sum Karl A. Olsen, borgarstjóri helt, til døgurðan á Fiskivinnuskúlanum í sambandi við at Margretha drotning og Hendrik prinsur vitjaðu Vestmanna 28. juni 2010.

"Deres Majestæt, Deres Kongelige Højhed – Hjertelig velkommen til Vestmanna.

Det er mig en stor glæde og ære på vegne af Vestmanna Kommune at byde Dem velkommen til vores bygd. Vi har i lang tid set frem til dette besøg, som er det første, siden De besøgte os på Deres allerførste besøg på Færøerne i 1959. Vi håber, at vi ikke skal vente lige så længe til det næste besøg, fordi Vestmanna har meget mere at vise Deres Majestæt og Prinsgemalen end det, som I fik tid til at se i dag.

Vestmanna er en af de ældste bebyggelser på Færøerne, det skyldes for en stor del, at Vestmanna fra naturens hånd er en god havn. Jens Christian Svabo skriver i sine “Indberetninger fra en Reise i Færø 1781 og 1782”, at “Vestmanhavn ... kan anses for den beste Havn i Landet,” Deres Majestæt og Prinsgemalen kan derfor sove trygt i Vestmannahavns favn i nat.

I 1801 boede der 126 mennesker i Vestmanna. Men folketallet voksede ret hurtigt, efter at monopolhandelen blev nedlagt, og Færøerne blev et fiskerisamfund. I 1916 boede 401 menneske i Vestmanna, og i 1925 var befolkningstallet kommet op på 730; det vil sige, at indbyggertallet næsten fordobledes på 9 år.

Man havde endda regnet med endnu større befolkningstilvækst. Avisen “Fuglaframi” skrev i 1899 en artikel, som handler om Færøerne i 1960. Om folketallet skriver de, at der vil bo 100.000 mennesker på Færøerne. De største byer vil være Vestmanna og Klaksvík, hvor der vil bo 16.000 mennesker i hver by. Denne optimistiske prognose holdt ikke, omkring 1.200 mennesker bor i dag i Vestmanna.

Den kendte forfatter Heðin Brú skriver om Vestmanna i sin fortælling “Avstaðferðin” (Bortrejsen), han skriver: “Nu kommer vi ud af tågen. Solen bryder frem. Havnen åbner sig.  – “Nej, se!” siger de i bilen. Den standser, og vi får lov til at stå ud, vi står og beskuer ... Bedårende Vestmanna! Man spørger ofte: Hvilken bygd er den smukkeste på Færøerne? Ja, jeg vil ikke svare, fordi jeg vil ikke fornærme nogen. Men Vestmanna, du griber om mit hjerte”. Vi kan ikke være andet end enige, Vestmanna er en smuk bygd og et dejligt sted at bo.

Deres Majestæt og Prinsgemalen har i eftermiddags både sammen og hver især besøgt nogle af seværdighederne i Vestmanna. Vi håber, at besøgene har været både interessante og fornøjelige.

I var begge på rundvisning på Fiskivinnuskúlin tidligere i dag. Der kunne I ved selvsyn konstatere, at vi har et moderne og velfungerende gymnasium i Vestmanna. Men Fiskivinnuskúlin er mere end et traditionelt gymnasium. Foruden de almindelige gymnasiale fag lægger man vægt på fag, som har tilknytning til vores hovederhverv, fiskeriet. Man kan sige, at uddannelsen på Fiskivinnuskúlin er skræddersyet til vores samfund. Jeg forventer, at Fiskivinnuskúlin og dens elever vil sætte deres præg på vores hovederhverv og samfund i fremtiden.

Fiskivinnuskúlin er ud over at være en uddannelsesinstitution et stort aktiv for vores kommune. Her har været mange forskellige aktiviteter, og skolen er også særdeles velegnet til kongelige middage.

Efter rundvisningen på Fiskivinnuskúlin besøgte Deres Majestæt Saga Museet. Museet viser ved hjælp af meget livagtige modeller nogle udvalgte scener fra Færøernes historie. På museet kan vi færinger genopleve vores historie, men museet er også en moderne turistattraktion. Mange turister besøger Vestmanna, derfor er det vigtigt, at de har muligheder for at få forskellige oplevelser og indtryk. Saga Musseet er efter min mening absolut et spændende tilbud til såvel færinger som udenlandske gæster.

Vestmanna har i lang tid været kendt for at være hjemsted for kommunernes elselskab SEV. Derfor var det naturligt, at Prinsgemalen besøgte vandkraftværket i Heygadal. Deres Majestæt besøgte samme sted under besøget i 1959.

En stor del af vandkraften og vindenergien på Færøerne bliver produceret i Vestmanna. Man har også planer om at kombinere vand- og vindkraft, således at noget af vandet kan genanvendes.

Vi er en kommune, der lægger stor vægt på vedvarende energi og energibesparelse. Vestmanna Skole blev for få dage siden udnævnt til årets grønne institution; vi fik at vide, at den var en klar vinder.

Der er spændende planer om at undersøge, om tidevandet i Vestmannasund kan udnyttes som en ny, grøn energikilde. Vestmanna Kommune har også planer om at sætte en vandturbine på kommunens vandforsyning. Vi håber, at den kan producere nok energi til at opvarme vores skole og idrætshal.

Vestmanna Kirke er for nylig blevet totalrenoveret; efter min mening er den nu en af de smukkeste kirker på Færøerne. Reno-veringen er meget vellykket, for vi har fået en ny og moderne kirke, samtidig som den gamle kirke er blevet bevaret og fremhævet, ved at den gamle tagkonstruktion og tagbjælker er synliggjort.

Vi er meget glade for den smukke og anderledes altertavle, den viser ikke en scene fra Bibelen, som traditionelle altertavler ofte gør, men vi ser Livets træ udfolde sig på kirkens endevæg. Træet og duerne bryder alle rammer og indtaget ligesom hele væggen. Vores altertavle taler både til voksnes og børns fantasi, den er både symbolsk og konkret, og den skaber tanker og eftertænksomhed.

Prinsgemalen besøgte ungdomshuset “Staðið”. Vores ungdoms-hus er præget af, at de unge i stor grad selv bestemmer indretningen og aktiviteterne. Vi stoler på, at de unge er voksne nok til at tage ansvar for deres eget hus.
De unge har været meget spændt på besøget, flere var enddog nervøse, for nogle var den største bekymring dog, om de mon fik lov til at trykke prinsgemalens hånd. Jeg har hørt, at denne drøm gik i opfyldelse.

Jeg håber, at de unges generthed og nervøsitet ikke prægede besøget væsentligt, og at Prinsgemalen fik det indtryk, at vores unge er aktive, initiativrige og positive samfundsborgere.

Vi arbejder også på at bedre forholdene for vores ældre beboere. Næste gang I besøger os, vil I have mulighed for at besøge nogle af vores ældre medborgere på vores nye plejehjem, som bliver påbegyndt senere i sommer.

Selv om middagen ikke er begyndt, vil jeg på kommunens og bygdens vegne takke for besøget; og jeg håber, at resten af aftenen bliver lige så hyggelig og fornøjelig, som eftermiddagen har været.

Til sidst vil jeg overrække Deres Majestæt en gave fra Vestmanna Kommune. Gaven er et malerie med titlen “Efterårsdag”. Maleriet er malet af den lokale kunstner Jón Miðberg.

Vær så god.

Tak!"